KaseNet

Tietoliikenne ja palvelu… Lähelläsi

Sähköpostin salasanan vaihto

Salasanaa ei sähköpostiin tarvitse enää aika ajoin muuttaa, mutta salasana on joskus silti hyvä vaihtaa uuteen omaa tietoturvaakin ajatellen. Salasanaa suositellaan edelleen vaihdettavaksi vähintään kerran vuodessa, jopa useammin. Salasana kannattaa vaihtaa uudeksi välittömästi, mikäli epäilee sen vuotaneen ulkopuolisille (tietojenkalastelut, haittaohjelmat jne.).

Sähköpostiin salasana vaihdetaan nykyisin selainsähköpostin kautta.

TÄRKEÄÄ TIETÄÄ
Salasana saa sisältää kirjaimia a - z, isoja tai pieniä, sekä numeroita. Huutomerkki ja väliviiva käyvät salasanaan, mutta vältä erikoisempien merkkien käyttöä. Älä käytä kansallisia merkkejä kuten ä ö å, sillä ne yleensä aiheuttavat ongelmia eri laitteiden/selainten kanssa ja esimerkiksi ulkomailla sähköpostia lukiessasi vaikka turvallisesta nettibaarista, et näppäimistöltä näitä merkkejä edes välttämättä löydä.

Käytä pitkää salasanaa, sillä järjestelmä ei hyväksy vaihdossa lyhyttä salasanaa (vähintään kahdeksan merkkiä pitkä). Pitkä salasana on myös turvallinen. Pitkän salasanan ei tarvitse koostua vaikeasti muistettavasta numero- ja kirjainsotkusta, vaan esimerkiksi jokin itselle tuttu asia käy hyvin salasanaksi, kunhan siinä on vaihtelua kirjainkoon suhteen ja mukana on myös numeroita ja esimerkiksi huutomerkki ja väliviiva.

Suomalaista sanoista saa helposti kasaan yli kymmenen merkkiä pitkän, turvallisen salasanan, jonka muistaminen on helppoa. Älä kuitenkaan käytä suomalaisiakaan sanoja niiden perusmuodossa, kuten "kissankello" sillä siinä muodossa salasana on helposti arvattavissa tai murrettavissa.

Saavutettavuusseloste